Oppositionsretorik på FB

Nu måste jag ta något lugnande så jag slutar må dåligt.

Jag har nämligen ”roat” mig med att studera Socialdemokraterna Facebooksida och läst en hel mängd inlägg och kommentarer.

Vad hittade jag?

Osakligheter, fördomar och otidigheter staplas ovanpåvarandra urskiljningslöst. Administratörerna på sidan som kommenterar folks frågor ”vill” allt möjligt och skulle man ta det som vallöfte blir budgethålet stort. Men de säger bara vad ”vi vill”, de undviker medvetet att ge klara besked.

Däremot lyser sidan helt med frånvaro av relevant statistik, källfakta eller ens någonting som underbygger varför de skulle vara ett bättre val för landet på ett sakligt sätt. Det är i det avseendet en väsentlig skillnad mot vad som framgår i alliansens och de olika allianspartiernas olika forum och även inofficiella kanaler som ”Alliansens vänner”, där tonen dessutom är mycket trevligare och inte så respektlös (även om undantag finns).

Den enda siffra som belyses i år (så långt tillbaka jag orkade gå), flera gånger om, är budgetunderskottet, som delvis är fel (mer än dubbelt så stor som verkligheten) och dels inget problem utan i konjunkturen helt riktig, samt att vi har bland de lägsta budgetunderskotten i Europa. Även S-ekonom har kritiserat S (Mikael Dammbergs) utspel i frågan (som alltså upprepas flera gånger på sidan).

Det påstås återkommande att skatten sänkts med 130 Mdkr på ett sådant sätt att man förleds tro att skatteintäkterna minskat med detta belopp. Jag har ingen aning om hur de kommer fram till summan (troligen i villfarelsen att skattebasen skulle vara statisk), men skatteintäkterna har ökat sedan 2006, och de har ökat mest i kommuner och landsting, så vård, skola och omsorg har fått mer pengar. Men påstående leder också till kommentarer att vi skulle vara på konkursens rand, och bra smulor återstår av vårt ”arv” från Göran Persson. Alltså: vi har av den aktade revisionsfirman PWC i England bedömts ha världens starkaste ekonomi (ja, förutom oljeländerna).

Det är skrämmande hur S låter fördomar fördumma väljarna.

Jag kan inte undgå att tänka på hur professor Hans Rosling bevisat att fördomar gör att människor i frågeställningar svarar mer fel än slumpen, (eller en chimpans,  som han relaterade till i Skavlan). Om man tolkar detta som en socialdemokrat hanterar sanningen så gör man alltså sämre val än en chimpans pga fördomar.

Men det är tidigare fastställt hur okunskap i sak i val gynnat vänsterblocket. Om väljare var mer sakligt insatta hade vi bytt regering redan 2002.

Det bådar inte gott för landet och våra medborgare.

* * *

Källhänvisning:
www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article18182555.ab
www.svt.se/nyheter/val2014/budgetkritik-fran-s-far-intern-kritik
www.europaportalen.se/2013/10/sverige-minst-budgetunderskott-i-eu
www.dn.se/debatt/resurserna-till-vard-skola-och-omsorg-fortsatter-vaxa 
politikfakta.se/2012/09/skatteintakterna-hogre-idag-an-2006
www.expressen.se/ekonomi/sverige-i-topp—bast-av-varldens-ekonomier
www.dn.se/goda-nyheter/varlden-battre-an-vad-du-tror
www.svd.se/nyheter/inrikes/s-gynnas-av-okunskap_147835.svd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *